
قرضاوی اُمتی در وجودی یک مرد و مردی در میان اُمت!
محمد ادریس الأفغاني
امام علّامه یُوسف القَرَضَاوِی -حفظه الله تعالی و رعاه- به مثابهای دایرة المعارف بزرگ و عظیم الشان علوم و معارف اسلامی است که پهلوهای مختلف علمی، و زوایای متعدد معرفتی را دربر دارد. وی از نوادر امت اسلامی در طی سهقرن اخیر بهشمار میرود که همزمان با وجود فقاهت مجتهدانهای خویش، محدّث محقق، مفسر دانشمند، اصولی متبحر، داعی ورزیده، و در رأس همهای آنها، متفکر و متجدد عرصهی بیداری اسلامی به شمار میرود.
- دکتر احمد نعمتی میگوید:
هنگامی که استاد در سال ۱۳۷۷ بنابه دعوت مجمع جهانی تقریب بین المذاهب به جمهوری اسلامی ایران تشریف آوردند و بنده بخاطر زیارت ایشان و طرح چند مسأله و توضیح ابهاماتی که از نوشتارهای ایشان دیده بودم به ملاقات ایشان در شیراز رفتم.
هنگامی که ایشان را در باغ ارم شیراز زیارت کردم و چشمانم به سیمای وی افتاد تجسمی از نیم قرن تبلیغ ، هوشیاری و بازگشت به خویش را مشاهده نمودم و خاطرهء اجتهاد و جهاد ، امام المسجونين! احمد حرانی، فقاهت عز بن عبدالسلام، نووی و شاطبی برای من تداعی شد. و چون به محضرش رسیدم و باب سخن را با وی گشودم در وی نشاط جوانان و تجربه بزرگان و دانش الازهر و تاریخ دعوت حسن بنا، حسن هضیبی، عوده، سید قطب و محمد غزالی را یافتم. ایشان را تاریخ زندهء بیداری اسلامی معاصر و فریاد رسای اراده این امت برای زندگی با عزت و کرامت یافتم و او را سیمای پر از امید به آینده اسلام در میان تمدنها دانستم.
وقتی که استاد را حافظ کل قرآن و آگاه به احادیث صحیح نبوی، آشنا به نظرات و آرای فقهای سلف و خلف دیدم از خود بیزار شدم و بر عمر تلف شدهء خود هزاران افسوس خوردم. و بر او غبطه بردم که چگونه اقیانوس بی کران شریعت در قلب استاد جای گرفته.
- بدون تردید فقه و دانش امام قرضاوی، که از آن به عنوان فقه وسطیت و اعتدال یاد مینمایند، به وی صلاحیت معالجهای امراض و آلام کنونی امت را بیش از هرکسی دیگری اعطا میکند؛ تا از یک سو به تبیین مواقف اعتدالی اسلام بپردازد و دست و زبان افراطگرایان ظاهرنگر را کوته و قطع نماید و از سوی دیگر تعلق و ارتباط سنت و مدرنیته را تبیین نموده، به توضیح راهکار های اسلامی در این زمینه بپردازد.
- پایه های اعتدال و وسطیت فقه امام قرضاوی و درک متین ایشان از دین بر اساس آیت 《وَ كَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمةً وَسَطًا ... / و این چنین شما را امت وسط و میانه گردانیدیم [بقره/۱۴۳]》 سببی برای کم مهری تعدادی از تندروان گردیده؛ آن عده از متحجرانی که بازار فروش صادرات فکری و فقهی شان، به وسیلهای آراء و دیدگاههای اعتدالگرایانهای شیخ قرضاوی رو به کساد و ورشکستگی گراییده و ازین سبب جمع بیچاره دست و پاگیر به تألیف رسایل سخیف و مسخرهای چون "القرضاوی مفتی الارهاب"، "القرضاوی فی العراء"، "التحذیر من ضلالات یوسف القرضاوی" دست یازیدند و به نشر و پخش آنها پرداختند که هرچند سرمایههای هنگفت حکام خلیجی پشتوانهای نشر و پخش گستردهای آنها گردیده بود، اما لله الحمد هیچ محبوبیت و مقبولیت آسمانی و زمینی را در پی نداشت و از سوی عامهای مردم منصف، و دانشمندان محقق و ریزبین هیچ وقعی برای آن نهاده نشد.
- این دانشمندن فرزانه و نشانهای از نشانه های خدای سبحان در نود و سومین سال عمر خود قرار دارد و از وضعیت صحی خوبی برخوردار نیست. ما از الله -سبحانه و تعالی- مسئلت داریم که این علّامه فرزانه را صحت و شفای عاجل و کامل عنایت بفرماید و ایشان را برای امت اسلامی حفظ کند، و عمر و علمش را ازین بیشتر مبارک گرداند.
----------------------
منابع:
۱- دیدگاههای فقهی معاصر.
نویسنده: امام، علامه یوسف القرضاوی -حفظه الله-
مترجم: دکتر احمد نعمتی.
۲- قندیل محرابها.
نویسندگان: خلیل الرحمن "سعید" و اسدالله "سعید".